Tutaj jesteś: Home :: Gotowanie :: Dieta dziecka (pierwszy rok)

Dieta dziecka (pierwszy rok)

Spożywanie pokarmów to dla niemowlaka jedno z najważniejszych przeżyć,zaraz obok przytulania. Związane jest ono nie tylko z zaspokojeniem podstawowej potrzeby, ale także z poczuciem bliskości, budowaniem pozytywnych relacji w rodzinie. Karmienie ma więc znaczenie biologiczne, dziecko musi wzrastać, ale i psychologiczne, wymaga uwagi i miłości.


Wątpliwości i zmartwienie

Karmienie niemowlaka spędza rodzicom sen z powiek. Prawie zawsze pojawiają się wątpliwości, czy dziecko aby nie zjadło zbyt mało. Problem polega na tym, że ta mała istota nie potrafi określić swoich potrzeb. Stąd możemy się tylko domyślać, co stanowi powód jego płaczu. Jeśli wszystko układa się pomyślnie i dziecko przybiera na wadze oddychamy z ulgą. Kolejny problem to wybór formy karmienia. Istnieje wiele mitów i poglądów na ten temat. w pierwszym etapie spożywania pokarmów pojawiają się liczne pytania; karmić piersią czy butelką, na żądanie czy według rozkładu ? w naszym kraju preferuje się karmienie piersią. Powinna to jednak być przemyślana, indywidualna decyzja. Jeśli mama czuje się w tej sytuacji komfortowo, malec będzie odczuwał jej emocje. Dużo zależy również od maluszka. w pierwszych miesiącach uczy mysię siebie. Nawet jeśli to bardzo trudne, warto obserwować swoje dziecko i ustalić najlepsze dla niego formy karmienia. Każde dziecko jest inne i ma inne potrzeby, a także przyzwyczajenia. Cokolwiek wybierzemy pamiętajmy, żeby być konsekwentnym i spokojnym. Atmosfera podczas posiłku wpływa na nastrój niemowlaka. Spokojne i nakarmione maleństwo to powód do dumy i radości rodziców.

Rozszerzanie diety

Rozszerzanie diety dziecka przebiega według ściśle określonego schematu. Przez pierwsze półrocze dziecko odżywia się wyłącznie mlekiem matki. Jeśli zdecydowała się ona na karmienie piersią zaleca się, aby robiła to jak najdłużej. Od 6 miesiąca należy wprowadzać maluchowi nowe smaki, a więc i pokarmy. Zaleca się aby do diety niemowlaka wprowadzić gluten. (5, 6 miesiąc) Podaje się go w postaci pół łyżeczki ugotowanej kaszy manny. Najpierw rozszerzamy jadłospis małego konsumenta o niektóre warzywa.Bezpieczne są; ziemniaki, marchewka, dynia i jabłka. w 6 miesiącu wprowadzamy niewielkie ilości kaszki kukurydzianej albo ryżowej. w tym czasie podajemy również kolejne warzywa i owoce; seler, brokuł, cukinia, kabaczek, groszek, pietruszka, jagody, winogrona, dzika róża). Wszystkie produkty powinny być zmiksowane i podawane w formie papki. w 7 miesiącu można podać wywar z kurczaka, indyka lub królika. Warto też zacząć wprowadzać niektóre ryby. Co drugi dzień do zupki warzywnej podajemy pół żółtka. Kalarepa, burak, por, kapusta, morele, gruszki, maliny to kolejne smaczne możliwości. w 8-9 miesiącu można podawać większe kawałki. Dziecko powinno nauczyć się gryźć. Przy ząbkowaniu wskazane jest podawanie maluchowi skórki chleba. w ten sposób może ulżyć bolącym dziąsłom. Do diety dodajemy; kasze, płatki owsiane, banany, śliwki, porzeczki, szpinak, bazylię, majeranek. Po 10 miesiącu niemowlę może już spożywać prawie wszystko; chleb, kiszone ogórki, naleśniki, biszkopty, pomidory, rzodkiewka. Pod koniec 1 roku wprowadzamy cytrusy. Warto mieć na uwadze, że to, co jest dobre dla jednego może być niebezpieczne dla innego dziecka. w trakcie wprowadzania nowych pokarmów warto uważnie obserwować dziecko. Jeśli pojawią się na skórze jakiekolwiek zmiany, należy zaprzestać spożywania tego dania. Najbardziej uczulają białka mleka krowiego, jaja, zboża, owoce cytrusowe, warzywa czy także dodatki do żywności. Trzeba także uważać na ryby, orzechy truskawki i cytrusy. z tymi produktami lepiej uważać.


Komentarze

Dodaj komentarz

Treść wiadomości:
Nazwa użytkownika:
Adres e-mail:
Kod weryfikacyjny:

Najnowsze osobywięcej

Avatar Agusia78Avatar beenpl20Avatar NaomiAvatar NatalaAvatar mala274Avatar Aga42Avatar JonniAvatar ClaudiaAvatar Marta09